Unga sätter färg på Göteborg inför 400-årsjubileet

Read article

Sätt färg på Göteborg är ett samarbetsprojekt mellan Målaremästarna och Göteborg 2021. Projektet ska genom färgsättning skapa arbetstillfällen till framför allt unga och bidra till att föra samman Göteborg socialt och geografiskt inför Göteborgs 400-årsjubileum.
– Göteborgs 400-årsjubileum handlar om att göra Göteborg till en ännu bättre stad. Målaremästarnas initiativ är ett bra exempel som kan göra ett avtryck lång tid framöver, säger Therese Brusberg, projektchef för Göteborg 2021.

De delprojekt som Sätt färg på Göteborg startar med är i full gång, Nära Vatten och skapandet av världens största målade konstverk. Nära Vatten är ett samarbete mellan konstnärer, skolungdomar och målarlärlingar där resultatet är konstverk som målats upp på stora vepor. Dessa har satts upp vid Röda Sten och området runt Klippan.

Ambitionen att skapa världens största målade konstverk är ett samhällssocialt projekt där göteborgare och hela världen ska få vara med och bidra till det 21 kilometer långa konstverket från väst till öst.

– Grunden är att skapa arbetstillfällen för framför allt arbetslösa unga människor. Men vi vill också föra samman Göteborg geografiskt och socialt. Vi hoppas att ingen kommer att missa att Göteborg blir en färgrikare stad. När vi 1995 satte färg på Göteborg inför friidrotts-VM blev det ett uppskattat inslag i stadsbilden som vi fortfarande idag kan ta del av på olika ställen i staden, säger Erling Zandfeld, projektledare för Sätt färg på Göteborg.

För Göteborg 2021 handlar till stor del om att få staden och invånarna närmare vattnet.
– Ambitionen med jubileet är att binda samman staden och att komma närmare vattnet. Att börja vid Röda Sten känns helt rätt, säger Therese Brusberg.

Göteborgs stadsarkitekt Björn Siesjö tycker att Sätt färg på Göteborg är ett viktigt projekt för Göteborg:
– Staden är ju människorna och med Sätt färg på Göteborg engagerar man göteborgarna, väcker ett intresse för staden och skapar ett avtryck för framtiden.

För mer information:
Erling Zandfeld, projektledare Sätt färg på Göteborg, tfn: +46(0)70-520 57 87
Therese Brusberg, projektchef för Göteborg 2021, Göteborg & Co tfn: +46(0)70-785 51 20
Anders Ekhammar, pressansvarig Sätt färg på Göteborg, tfn: +46(0)70-746 25 79

Foto: Beatrice Törnros